zondag 8 december 2013

14. Ingewikkeld ontwikkelen.

14. Ingewikkeld ontwikkelen.

Relaties zijn en blijven ingewikkeld. Ik praat veel met vriendinnen om me heen over relaties in het algemeen, hun eigen relatie, mijn relatie en zo kom je er achter wat je wel en niet wilt. Het is niet een kwestie van vergelijken of iemand willen overtreffen met je eigen geluk, maar het is een stukje bewustwording van het leven waarin je je op dit moment bevindt en waar je nog naar toe gaat. Je denkt na over je toekomst, en waar je wilt zijn over 20 jaar. Niet alleen qua relatie, kinderen, huwelijk en werk, maar vooral waar jij als persoon wilt zijn. Welke eigenschappen wil je versterken of ontwikkelen, hoe zie jij jezelf als persoon in de toekomst. Tijdens zulke gesprekken denk ik wat dieper na, dan de oppervlakkige toekomstplannen. En ik moet zeggen, ik heb heel veel moeite om een beeld te schetsen, want je eigen ontwikkeling kun je niet in detail plannen. Je kunt een doel voor ogen hebben, en er alles doen om dit te bereiken, maar je weet nooit wat er op je pad gaat komen, waardoor je met een omweg naar je doel moet klimmen.

Belangrijk vind ik dat je een partner hebt, of gaat krijgen, die je steunt om jezelf te blijven ontwikkelen, die je uitdaagt en je motiveert om je ergens volledig in te storten. Ik wil niet zeggen dat je partner het overal mee eens moet zijn, maar een partner moet in staat zijn om zijn of haar ego aan de kant te zetten, voor de beste ontwikkeling van de ander. Hou elkaar niet tegen om te kunnen groeien, een bloem kan niet bloeien in het donker.

Telkens als we ons alleen voelen, gaan we op zoek naar iemand die ons compleet maakt. Na een paar jaar of een paar maanden van de relatie te hebben genoten, kom je er achter dat het nog steeds geen voldoening geeft, en geef je de schuld aan je partner en kies je iemand die meer toekomst biedt. Dit gebeurt keer op keer, tot we toe kunnen geven dat, hoe lief een partner ook kan zijn en de beste bedoelingen heeft, jijzelf degene bent die verantwoordelijk is voor je eigen voldoening. Niemand anders kan dat voor jou betekenen en totdat je daar aan toegeeft, zullen relaties ook weer keer op keer falen. Dit wil niet zeggen dat jij de enige bent die een relatie kan laten werken, absoluut niet, maar het is wel een belangrijke factor. Aan een dood paard moet je niet trekken, dat kost alleen maar tijd en energie, en je krijgt er niets voor terug. Werk samen aan een relatie, waarvan je weet dat het het waard is. Telkens als je in een kleine ruzie beland met een ander, is een één belangrijke factor die het verschil maakt tussen het beschadigen van je relatie, en het sterker maken ervan. Die factor is je eigen houding, en je eigen ego.

Geen enkele relatie is perfect, en ik kan alleen maar hopen dat mensen op tijd inzien of een relatie het nog waard is om voor te vechten, of dat het tijd wordt om een periode in het leven af te sluiten en je tijd en energie te bewaren voor een volgende fase. Het is triest dat je in het leven soms mensen ontmoet die heel veel voor je gaan betekenen, alleen maar om er achter te komen dat het uiteindelijk niet zo bedoelt had moeten zijn, en je moet leren loslaten. Niemand, maar dan ook niemand is het waard om je tranen voor te laten vloeien, maar er komt een dag dat je iemand tegen komt die het wel waard is, maar diegene zal je nooit verdrietig maken.


0 reacties:

Een reactie posten