zondag 8 december 2013

08. Basis overlevingspakket.

08. Basis overlevingspakket.

Liefde betekent dat je met een ander een sterk front moet vormen, iets dat alle valkuilen overwint, maar stel dat die ander een blok aan je been blijkt te zijn en je over alle valkuilen struikelt? Wat als zijn of haar gedachten en levensopvattingen niet in jouw straatje blijken te passen? Je kunt blijven door zetten, en met een beetje passen en meten kom je er samen misschien wel uit, maar ben je daadwerkelijk ook gelukkig? Je kunt verschillende compromis sluiten, maar uiteindelijk wordt de hele relatie een bij elkaar geraapt zooitje. Je kunt het vergelijken met een woninginrichting van iemand die eigenlijk financieel aan de grond zit, maar er het beste van probeert te maken. Een ratje toe. Overal zit wel een scheur, kras of deuk in, en diegene zegt wel gelukkig te zijn, maar je kunt mij niet wijsmaken dat die persoon het ook niet graag anders had willen zien.
Als de basis van je relatie niet goed zit, waar moet je dan op bouwen? Een toekomst zonder juiste fundering is gedoemd te mislukken. En dat zorgt voor slachtoffers, en de vraag is, of deze zonder al te veel schrammen en deuken onder de puinhoop vandaan kunnen klimmen. Natuurlijk zijn daar de hulpverleners, je vrienden, om je er bovenop te helpen, maar sommige zaken moet je toch echt zelf doen. Waar ging het fout, wat was de druppel?  Een beetje zelfreflectie kan geen kwaad. Ga eens bij jezelf na wat jouw bijdrage was aan de mislukte toekomst. Aan elk verhaal zitten twee kanten. Blijven wijzen naar de ander is misschien wel de makkelijkste oplossing, maar daar help je een nieuwe toekomst niet bij.  Een partner heeft niet veel aan de fouten van een oude relatie, maar meer aan de behoefte van de nieuwe.  En hoe deze ingevuld gaan worden, ligt per persoon verschillend.

Gooi een bezem door je leven en begin opnieuw, vanaf de basis, en laat het verleden een les zijn. Zorg ervoor dat de nieuwe basis beter is dan ooit tevoren. Wees kritisch en kijk goed naar de inhoud van jouw basis overlevingspakket en neem alleen genoegen met datgene wat het beste voor je is. Uiteindelijk ben jij degene die gelukkig hoort te zijn. Echt gemakkelijk zal het niet zijn, maar je hebt in ieder geval een doel voor ogen, wat er bij moet helpen die bezem wat makkelijker te gebruiken. Iedereen wil toch gelukkig zijn?  Weg met alles wat je geluk heeft tegen gehouden, weg met alles wat je eigen ‘ik’ in een hoekje heeft gestopt. Vanaf nu draait het om jou.

0 reacties:

Een reactie posten