zondag 8 december 2013

09. Luisteren is iets machtigs.

09. Luisteren is iets machtigs.

Soms heb ik het idee dat ik leef in een soap. Er gebeurt zoveel om mij heen, in het leven van mijn vrienden, mijn eigen leven, op het werk. Er ontstaan nieuwe liefdesrelaties, zwangerschappen, maar ook mensen die hun baan verliezen, of een dierbare om hen heen. Al deze gebeurtenissen worden met elkaar gedeeld. Wat er gebeurt is en hoe dat je deed voelen. Als vrienden deel je alles met elkaar. Het helpt om je hoofd even leeg te maken. Bijna letterlijk maak je je hoofd even leeg, door de woorden uit je mond te laten. Praten is fijn, maar luisteren is iets machtigs.

Een vriend of vriendin die luistert naar je, is diegene die je helpt te ontwikkelen in het leven. Wanneer er naar je wordt geluisterd, creëer je meer en meer je eigen ‘ik’. Een vriend of vriendin helpt met zelfreflectie. Soms is een spiegel bij iemand voorhouden geen gek idee. Even analyseren wat er precies is gebeurt, en vooral waarom en hoe het zo gekomen is. Kleine dingen, zoals de blik en glinstering in iemands ogen, wanneer hij of zij zich begrepen voelt, zijn momenten waarvoor je leeft. Op zulke momenten gebeurt er iets spiritueels tussen twee vrienden. Geen woord hoeft gesproken te worden, een blik zegt genoeg.

Soms vergeet je even stil te staan bij dit soort momenten. Alles wordt vanzelfsprekend, waardoor je even vergeet wat je lief hebt. Irritaties kunnen komen om de kleinste dingen, terwijl je eigenlijk niets te klagen hebt. Natuurlijk kunnen dingen beter, maar dat iets beter kan, betekent niet dat het nu slecht is.

Soms moet je even uit je vertrouwde omgeving stappen en de wereld verkennen. Sla eens wat nieuwe, onbekende wegen in. Soms zijn ze wat hobbeling, de ander is een lange rechte weg. Het draait even niet om je eindpunt, maar om de weg er naar toe. Dat is de wijze les. Daag jezelf uit en neem wat risico’s. Het is goed voor een mens om uit zijn dagelijkse sleur te komen. Dingen die van zelfsprekend zijn, zijn niet meer zo ‘gewoon’. Als je afstand neemt, merk je pas hoe rijk je bent.

Blijf altijd luisteren naar een ander. Je hoeft vaak niet veel te zeggen, dat je begrip toont doet al genoeg. Laat de gebeurtenissen die de ander mee maakt, ook een les voor jou zijn, zowel positieve als negatieve verhalen. Dat wat de ander te zeggen heeft, ga je wellicht zelf ook een keer ervaren, dus luister aandachtig. Zo helpen we elkaar een beetje door het leven heen.



0 reacties:

Een reactie posten