zondag 8 december 2013

05. Communicatie

05. Communicatie

Als er iets belangrijk is, is het wel communicatie. Of het nu verbaal of non-verbaal is, het is o zo belangrijk. Je kunt je uitdrukken, je gevoelens vertellen, je hart luchten, je emoties laten spreken, stil zwijgen of juist instemmen met iets.
Vanaf de dag dat je op deze wereld bent gezet, krijg je allerlei geluiden en stemmen om je heen te horen. Je gaat ze herkennen en paps en mams strijden om jouw eerste woorden. Wordt het ‘papa’ of ‘mama’? Al snel genoeg leer je dat je veel kan duidelijk maken met je stem. Of je nu al kan praten of niet, de toon waarom je een geluid maakt, geeft aan hoe je je voelt. Heb je honger, heb je een vieze luier, heb je pijn, ben je blij, alles kan je door communicatie duidelijk maken. En ook leer je al heel snel dat je door communicatie veel dingen gedaan kan krijgen, zowel verbaal al non-verbaal is. Denk maar eens aan alle pruillipjes, neptranen en zielige oogjes.

Naar mate je ouder wordt leer je steeds meer hoe je de communicatie kan gebruiken én misbruiken. Je leert hoe je mensen kan troosten, kan verblijden. Hoe je tot mensen door kan dringen en hoe je mensen gerust kan stellen. Je leert hoe een zelfde opmerking op verschillende manieren kan worden uitgesproken, en op nog meer verschillende manieren kan worden opgevat. Stemverheffingen of een geruststellende toon. Je leert hoe je mensen op verschillende manieren kan benaderen om zo tot een gewenst resultaat te komen. Je kunt wel uitleggen aan iemand wat een vlieg is, maar je kan het ook uitleggen door te laten zien wat géén vlieg is. Communicatie is het belangrijkste wat er is.

Ook in relaties. En net als een relatie, moet je ook liefde leren. Het gaat met vallen en opstaan en is net zo inspannend als een flinke fietstocht. Soms is liefde zo vermoeiend, maar het geeft je ook zeker een voldaan gevoel. En niet iedereen spreekt dezelfde taal, als het om liefde gaat. Ga eens na in je omgeving, hoeveel relaties er zijn stukgegaan, omdat de communicatie niet goed zat. Als je samen in een relatie niet dezelfde taal spreekt, zal er al snel een einde aan komen. ‘En ze leefden nog lang en gelukkig, maar wel zonder elkaar’. Er wordt nooit in sprookjes verteld dat liefde niet vanzelfsprekend is. Een prinses die haar prins ontmoet en zo jaren lang zonder een klein dipje voortleven. Sprookjes… Gelukkig bestaan ze nog in boeken. Om een relatie goed in stand te houden, moeten we misschien maar in Jip en Janneke taal met elkaar communiceren, wie weet werkt dat

0 reacties:

Een reactie posten